in 2002 startte ik begin april mijn fietsreis in Kiev. Vandaar fietste ik naar het zuiden via Mariopol naar Rusland. Hier sliep ik weer in Rostov aan de Don, zoals in 1995. De stad was enorm veranderd in die 7 jaar, er reden veel meer auto’s door de straten

Ik fietste verder naar Volgograd, en weer naar Saratov In het kleine plaatsje Pugachyov mocht ik de 9 mei viering meemaken. Deze datum is voor Rusland hetzelfde als onze Nederlandse 5 mei viering, met het verschil dat het in Nederland over de bevrijding gaat en in Rusland over de overwinning.

ik fietste naar Tsjeljabinsk, Omsk en Novosibirsk, vandaar was het de bedoeling om via de Republiek Altai de grens over te steken naar Mongolie. In de Altai was ik op het Altai festival, bij de grens, het gehuchtje Tasjanta, kwam ik de grens niet over. Ik mocht Rusland niet uit omdat het geen internationale grensovergang was. De grenspost had geen uitreisstempels, ik moest weer terug naar Barnaul om door te vliegen naar Ulan Ude, vanwaar ik naar Kyachta fietste. Hier was de enige internationale grensovergang met Mongolie.

De Mongoolse taal is moeilijk. Gelukkig kon ik in het Russisch ook wel dingen vragen, vooral aan wat oudere mensen. ik fietste over zandpaden door graslandschappen, en, soms een heuvel. Wegbewijzering was hier niet, ik wist niet welke kant ik op moest. Gelukkig kwam er wel eens een auto langs, of ging ik het even vragen bij een ger (Mongoolse ronde tent ) die langs , of in de buurt van het pad stond.

de bewoners waren vaak heel gastvrij. Ik kreeg gelijk thee, en soms wat te eten. ik fietste van Bulgan naar Tsetserlek, en vandaar naar Ulan Bataar, de hoofdstad.

Bij de Chinese grens was ik verplicht in een openbare bus van de Mongoolse grenspost naar de Chinese grenspost te rijden. Ik fietste toen door Binnen- Mongolie waar het nog lekker rustig op de wegen was, later werd het veel drukker, ik fietste via de stad Zhangjiakou naar Peking.

Hieronder een aantal foto’s van deze reis. Klik op een foto om deze te vergroten: