In mei 2011 vloog ik naar Oefa, de hoofdstad van Bashkirie in Rusland.

De bedoeling was om in het hoge noorden rendieren met hun herders te ontmoeten. Ik fietste van Oefa naar Perm, in het verleden was dit een verboden stad.
Zo’n 100 km ten oosten van Perm bezocht het voormalig Gulag strafkamp Perm 36. Om van Perm krai naar republiek Komi te komen, moest ik 4 dagen door een bos lopen, 60 km. Fietsen was niet mogelijk: modderpaden en moeras.

Verder in het noorden voorbij Uchta, bij Ust Tsilma, was geen doorgang meer over land, ik ging met de boot naar Narjan Mar. Daar aangekomen zijn er geen rendieren, ze grazen op de zomer weide in het uiterste noorden. De verantwoordelijke persoon voor deze kuddes nodigt me uit om in april te komen
dit is te zien in mijn video Russia north reindeer.

Hieronder een aantal foto’s van deze reis. Klik op een foto om deze te vergroten: