In begin juni 2014 vloog ik naar Xi’an in China. H ier was ik tijdens mijn eerste fietsreis, in 1995, ook geweest. Na 2 dagen even acclimatiseren begon ik aan mijnfietsreis richting Chengdu. Doch, ik kreeg gelijk pech toen ik de stad uitgereden was, het schroefdraad van de crank van mijn rechter trapper was dolgedraaid. Ik had de trapper bij het monteren in het hotel, waarschijnlijk niet goed genoeg vast gedraaid. Gelukkig was ik nog in de bewoonde wereld, een fietsenmaker had ik snel gevonden. Er moest een nieuwe crank in Xi’an besteld worden.

Toen het aan het einde van de middag allemaal weer in orde was, kon ik nog een paar uur fietsen voordat het donker werd. De eerste nacht in mijn tentje was geen succes, ik sliep vlak langs een drukke weg, en even verderop waren ze met graafmachines een tunnel aan het uitgraven, dat ging de hele nacht door.

De volgende dag fietste ik over de G108 door de bergen. Hier kon ik geen tent opzetten, zo goed als geen plat stukje grond, en indien er toch iets was, dan werd het gebruikt om groente of mais op te verbouwen.

Ik sliep in Hotels. Tussen Foping en Yangsang fietste ik de hele dag in de regen. Het was al bijna donker toen ik in Yangsang als een verzopen kat een hotel binnen ging. Het was een nieuw hotel. Doch waarschijnlijk was ik de eerste buitenlander die hier wilde overnachten. Ik werd genegeerd, ik zei dat ik uit Holland kwam, ik liet mijn paspoort zien, maar men liet mij voor lucht staan. Wat nu, ik had echt geen zin om weer in de stromende regen in het donker naar een ander hotel te gaan zoeken.

Voorlopig ging maar op een van de banken in de lounge zitten. Ik zag ze voortdurend naar mij kijken, de medewerkers van de receptie. De chef, tenminste zo zag hij er uit, kwam naar mij toe met een telefoon in de hand. hij gaf me de telefoon, en probeerde mij duidelijk te maken dat ik moest luisteren. Tot mij sprak een dame in netjes Engels, ik vertelde haar wie ik was, dat ik uit Holland kwam en in het hotel wilde overnachten. ze vroeg mij de telefoon weer aan de chef te geven.
Hij kreeg instructies, en weer werd mij de telefoon overhandigd. Er was geen probleem, zei de Engels sprekende dame mij, ik kreeg zelfs korting op de kamerprijs. Zij wenste mij een fijn verblijf in het hotel Een half uur later lag ik in een lekker warm bad van een mooie nieuwe hotelkamer.Ik bleef er 2 nachten.

Hierna waren er er nauwelijks nog bergen op mijn rit naar Chengdu. In Chengdu at ik Hot-Pot, een soort hete saus fondu. Ik bracht ik een bezoek aan het panda reservaat, ik zag er 2 panda’s die verveeld op een stokje bamboe zaten te bijten onder het toeziend oog van de vele Chinese bezoekers aan het reservaat.

Van Chengdu vloog ik naar Hainan eiland. Het was een stuk warmer daar, eigenlijk wel heet.
Ik fietste van Haikou naar Sanya, alwaar ik er nog een week strand vakantie aan vast kon plakken alvorens ik weer via Peking terug naar Nederland vloog.

Hieronder een aantal foto’s van deze reis. Klik op een foto om deze te vergroten: